Εκτύπωση

Ελιά και ελαιόλαδο, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής φύσης

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Το δένδρο της ελιάς δένει αρμονικά με το ελληνικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του.

Σμιλεμένο από τον μεσογειακό ήλιο και τους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή. Ένα σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας, φρόνησης και φήμης. 

Ένα κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού ήταν το χρυσό μετάλλιο που απένειμαν στους νικητές των αρχαίων Oλυμπιακών Aγώνων. Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής. Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “χρυσό υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”.

Το ελαιόλαδο, προϊόν απολύτως φυσικό, θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος και το πιο μεγάλο μυστικό της Μεσογειακής διατροφής, η οποία διεθνώς αποτελεί το πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η παρατεταμένη χρήση του να ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού  προάγοντας τη μακροζωία.

Είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός της Ελληνικής φύσης, που δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό τραπέζι.